11. září, vražda Kennedyho a střelba na pražské fakultě. Zdeněk Zbořil temně

15.01.2024 13:24 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Vysvětlila policie na tiskové konferenci dostatečně okolnosti zásahu na Filozofické fakultě UK? „Dodnes vznikají stále nové příběhy o zavraždění bratří Kennedyových a úmrtích členů celého rodinného klanu, o 11/9 ve Spojených státech, degradovaného na událost, která vstoupila do dějin Spojených států a už nikdy z nich neodejde. Ten český 21. prosinec 2023 bude mít s velkou pravděpodobností stejný osud a budou se k němu vracet generace občanů našeho státu, bude-li to vyžadovat situace, jejíž instrumentalizace a přiřazení k jiným událostem, které dnes nedokážeme předvídat, bude žádoucí. Tím chci odpovědět na vaši otázku, že „kritické hlasy“ nejen nerozptýlila, ale ani v budoucnosti nerozptýlí, a že s ní v této zemi budeme žít až do svých posledních dní. A to bez ohledu na to, že si někteří myslíme, že se tyto dny blíží s rychlostí, kterou ještě před dvěma lety nepředpokládali ani naši vojenští hodnostáři ve funkcích nejvyšších,“ soudí politický analytik Zdeněk Zbořil.

11. září, vražda Kennedyho a střelba na pražské fakultě. Zdeněk Zbořil temně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, jak se vám líbila tisková konference policie, která vysvětlovala zásah na Filozofické fakultě UK? Kritické hlasy tedy úplně nerozptýlila...

Problém  současných snah o nalezení  pravdy na jakékoliv úrovni je, že účastníci takových „revolucí hlav a srdcí“ se snaží, alespoň podle toho, co reprodukují ze své podstaty krvelačná a senzacechtivá média, dobrat  jakýchsi definitivních popisů a vysvětlení. Nechtějí si přiznat, zejména účinkující v  různých mediálních prezentacích, že to není možné. Museli by přiznat deficit svých znalostí. Ačkoliv chtějí hrát roli nejen vyšetřovatelů, ale i vyšetřovaných. Ale protože jim jde zejména o sebeprezentaci, činí tak se zdánlivě nezpochybnitelnou rozhodností a teatrální přesvědčivostí. Tím si ve skutečnosti určují hranice prostoru, které bych si dovolil nazvat jako „Plzákův syndrom“. Pro mladší a zapomínající je to poučka „zatloukat, zatloukat, zatloukat!“ Druhým je axiom dobře známý všem, kteří byli někdy „za katrem“ – dobrovolné přiznání je sice polehčující okolnost, ale dvojnásobná výše trestu.

Mezi těmito krajními polohami mediálně perverzně a záměrně vymezeného prostoru je pak nekonečné množství možností, jak se dobrat poznání a porozumění konkrétního trestného činu. Toto řemeslo ovládají a ve svých veřejných vystoupeních využívají všichni, kteří jsou nejen policisty, státními zástupci, soudci, soudními znalci a politiky odpovídající ze svých funkcích za „spravedlnost a vnitro“, ale i ti, kteří se snaží využít takové příležitosti k mediální sebeprezentaci a upozornění na svou kompetenci. K tomu musíme všem také připojit všechny ty, kteří se snaží vysvětlit, jak daleko nebo blízko k podobné události mají, zda jsou svědky nebo oběťmi své neinformovanosti, státními úředníky nebo členy a významnými představiteli v tomto sledovaném případě akademické obce. Na jejich slova a vyjádření pak čeká více nebo méně angažovaná veřejnost, která je snad nejvíce ochotná mluvit o tom, co neviděla, neslyšela a musí si domýšlet. Tuto hru na nedorozumění pak zdobí na jejím vrcholu tvorba legend, pověstí a „bájných vyprávění starců“, kterým se neumějí ubránit ani všichni poučení a vzdělaní ve vědeckých disciplínách, které se sběrem informací, jejich uspořádáváním, kritikou pramenů a jejich hodnocením zabývají. Tato snad i dnes snadno pochopitelná proseminární skutečnost je vystavena subjektivním hodnocením a emocionálním atakům, kterými nejsou jen „stavy mysli a bolavé srdce“.

Tisková konference, kterou jsem mohl částečně sledovat, jen potvrzuje moje přesvědčení, že „rychlé polní soudy“ jsou nebezpečné, jak víme z nejrůznějších událostí u nás i v různých částech světa. Dodnes vznikají stále nové příběhy o zavraždění bratří Kennedyových a úmrtích členů celého rodinného klanu, o 11/9 ve Spojených státech, degradovaného na událost, která vstoupila do dějin Spojených států a už nikdy z nich neodejde. Ten český 21. prosinec 2023 bude mít s velkou pravděpodobností stejný osud a budou se k němu vracet generace občanů našeho státu, bude-li to vyžadovat situace, jejíž instrumentalizace a přiřazení k jiným událostem, které dnes nedokážeme předvídat, bude žádoucí. Tím chci odpovědět na vaši otázku, že „kritické hlasy“ nejen nerozptýlila, ale ani v budoucnosti nerozptýlí, a že s ní v této zemi budeme žít až do svých posledních dní. A to bez ohledu na to, že si někteří myslíme, že se tyto  dny blíží s rychlostí, kterou ještě před dvěma lety nepředpokládali ani naši vojenští hodnostáři ve funkcích nejvyšších.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako má každá lumpárna svůj začátek, má i nějaký konec..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseešalonek , 15.01.2024 14:17:30
Očekávám spíše to, že k datu 21. prosince 2023 se nikdo moc vracet nebude, protože chybí video-dokumentace a připomíná to akci "Výbuch plynu v Divadelní ulici" z 22. září 2013, ke které se taky nikdo už nevrací. Někomu to může připomenout film The Gray Man z roku 2022, který se natáčel v Praze na Palachově nám., ale ani to nebude nějaký velký hit. To by museli vyhodit do luftu Karlův most, nebo něco takového. Tolik k ČR. Co se týče Ameriky, tam je to v případě událostí 11. září 2001 podstatně jiné, vyšlo mnoho "konspiračních" knih, filmů, přednášek, studií, existuje spousta různých materiálů na netu. Nejen to, působí tam profesní organizace, které žádají nové šetření 9/11 - pochopitelně neúspěšně, nicméně stále to jako téma funguje, dodnes se to řeší. Prostřednictví prezidenta Íránu Ahmadinežáda se téma false-flag operace 9/11 svého času dostalo i na půdu OSN, kde to vyvolalo okamžitý, hromadný protestní odchod všech západních diplomatů ze sálu, stále to u nich vzbuzuje silné emoce.

|  8 |  1

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…